Jak mrozić warzywa i owoce?

Jak mrozić warzywa i owoce?

Lato, lato i po lecie. Jesień zbliża się wielkimi krokami, co oznacza, że powoli będziemy żegnać się z pysznymi sezonowymi owocami i warzywami. Co zrobić, aby zostały one z nami jak najdłużej? Mamy na to sposób – MROŻENIE! To właśnie ono pozwala nam zachować wyjątkowy smak owoców i warzyw, i cieszyć się nimi zimą, kiedy nie są już dostępne na każdym rogu i w każdym sklepie. Dlaczego warto mrozić warzywa oraz owoce, a także jak to robić? Podpowiadamy! Zapraszamy do dalszej lektury!

Mrożenie owoców i warzyw – czy warto?

Zdecydowanie tak! Mrożenie jest genialnym sposobem na zakonserwowanie żywności, która dzięki przebywaniu w niskiej temperaturze nie traci absolutnie żadnych witamin i właściwości. Kolejną zaletą mrożonek jest fakt, że nie mają one absolutnie żadnych dodatków, ulepszaczy, konserwantów. To po prostu owoce i warzywa, których zamrożenie jest banalnie proste. Gwarantujemy – każdy z Was sobie z tym poradzi!

Jak mrozić owoce i warzywa?

Mrożenie sezonowych owoców i warzyw wymaga znajomości kilku zasad! Jakich? Przede wszystkim należy pamiętać, aby owoce i warzywa, które planujemy zamrozić, mrozić od razu po zebraniu ich z drzewa / krzaczka / grządki bądź od razu po zakupie. W momencie, kiedy zaczynają pleśnieć lub gnić, należy je wyrzucić – nie mrozić. Niestety, wiele osób pozbywa się wówczas zepsutej części, a resztę mrozi, aby i ona nie uległa zniszczeniu. To błąd. Niezdrowe związki rozchodzą się po całym owocu bądź warzywie i nawet jeśli połowa wydaje nam się być w porządku – nie powinniśmy jej jeść, a tym bardziej mrozić.

Skoro już wiemy, kiedy mrozić owoce i jakich warzyw lub owoców nie mrozić, przejdźmy do tego, jak przygotować je do tego procesu. Przed mrożeniem wszystkie warzywa i owoce myjemy, a następnie osuszamy. Większe warzywa oraz owoce, jak np. kalafior, dzielimy na różyczki – mniejsze natomiast, jak wiśnie, morele czy truskawki, oczyszczamy z szypułek oraz pestek i mrozimy bez krojenia.

Tak przygotowane owoce i warzywa wkładamy już do zamrażarki. W jaki sposób? Aby uniknąć ich późniejszego sklejania – polecamy Wam układać je na tackach, jeden owoc obok drugiego. Gdy kawałki lekko zamarzną, wówczas należy je przełożyć do woreczka na mrożonki (polecamy Wam woreczki do mrożenia PACLAN Bee Smart 2l) i w tej formie przechowywać w zamrażarce, aż do zimy, kiedy je zużyjecie.

Tych warzyw i owoców nie mrozimy!

Jest sporo warzyw oraz owoców, których nie należy wkładać w worki do mrożonek, a następnie mrozić. Są to przede wszystkim:

  • cytryny, pomarańcze i inne cytrusy,
  • rzodkiewka,
  • pomidory,
  • ogórki,
  • sałata lodowa, rukola, roszponka i inne.

Mrozicie zapasy owoców i warzyw, by móc z nich korzystać jesienią i zimą?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *