Zdrowa dieta dziecka – produkty, które mają wpływ na prawidłowy rozwój malucha

0

Zdrowa dieta dziecka stanowi podstawę prawidłowego rozwoju malucha oraz znacząco wpływa na jego ogólne samopoczucie. Dowiedz się, które produkty dostarczają najwięcej wartości odżywczych i dlaczego powinny znaleźć się w diecie dziecka!

Zdrowa dieta dziecka, czyli jaka?

Mówiąc o zdrowym żywieniu, najczęściej mamy na myśli wykluczenie z diety malucha słodyczy i wysoko przetworzonych produktów, które należy zastąpić jak największą ilością warzyw i owoców. Jest to prawda, jednak po części. Warto mieć na uwadze, że coraz więcej produktów, nawet z pozoru zdrowych, zawiera wiele szkodliwych substancji, które mogą wywierać negatywny wpływ na zdrowie dziecka. Ogólnodostępne warzywa i owoce często poddawane są licznym opryskom, przez co mogą przyczynić się chociażby do powstania alergii. Zdrowie żywienie dzieci jest jednak jak najbardziej możliwe – zamiast produktów niewiadomego pochodzenia, wystarczy wybierać eko żywność, która daje gwarancję bezpieczeństwa i jakości. Produkty ekologiczne to jedno, należy jednak pamiętać, że w diecie dziecka liczy się również różnorodność. W celu zapewnienia maluchowi jak najlepszych warunków do prawidłowego rozwoju, warto wzbogacić jego dietę w kilka artykułów, które dostarczą mu niezbędnych składników odżywczych. 

Jakie produkty powinny znajdować się w zdrowej diecie dziecka?

  • Warzywa – warzywa z upraw ekologicznych to podstawa zdrowej diety malucha. Podane w surowej postaci lub ugotowane na parze, będą prawdziwą bombą witaminową i dostarczą dziecku mnóstwo niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników odżywczych. Warzywa, w zależności od ich rodzaju, są źródłem między innymi witamin C, E, K oraz tych z grupy B, a także kwasu foliowego oraz żelaza. Zdrowe żywienie dzieci jest w dużej mierze oparte na daniach zawierających duże ilości kolorowych warzyw, których składniki odżywcze mają znaczący wpływ na odporność i rozwój malucha;
  • Owoce – jest to chyba jeden z najlepszych zamienników słodyczy, który jednocześnie dostarcza wielu niezbędnych dla organizmu witamin. Tak jak w przypadku warzyw, najlepszym wyborem będą owoce pochodzące z sadów i upraw ekologicznych. Zawierają one wiele cennych witamin, w tym A, B i C oraz sole mineralne, takie jak na przykład potas, magnez i wapń, które pomagają wzmacniać zęby, kości i stawy. Ze względu na pozytywny wpływ na odporność oraz układ trawienny, owoce będą świetnym wyborem na drugie śniadanie malucha, jak słodką, lecz zdrową przekąskę między posiłkami;
  • Kasza – różnego rodzaju kasze stanowią źródło dobroczynnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo czy błonnik. Tak naprawdę wiele zależy od jej rodzaju, a tych akurat nie brakuje. Dla dzieci, zwłaszcza cierpiących na alergię, polecana jest szczególnie kasza jaglana, która nie zawiera glutenu i stanowi dodatek zarówno do dań obiadowych, jak i składnik słodkich deserów. Kasze stanowią zdrowszą alternatywę dla ziemniaków, jednak jeżeli dziecku ciężko jest się do niej przekonać, spokojnie można umieścić w jego ryż lub makaron razowy, bogaty w witaminy z grupy B oraz błonnik pokarmowy;
  • Mięso – w skład diety dziecka powinno wchodzić delikatne mięso z pewnego źródła, takie jak indyk, królik czy cielęcina. Zawiera ono substancje odżywcze, takie jak żelazo oraz potas, które pełnią ważną rolę w procesie prawidłowego rozwoju dziecka. Najlepszym sposobem jest przygotowanie porcji mięsa na parze oraz jego duszenie. Podane razem z kolorowymi warzywami i kaszą, będzie stanowić pełnowartościowy posiłek dla dziecka. Smacznym i zdrowym posiłkiem będą także pierogi z ugotowanym wcześniej i zmielonym mięsem – do przygotowania ciasta może posłużyć na przykład mąka gryczana, która będzie zdrowszym zamiennikiem mąki pszennej;
  • Nabiał – zbilansowana dieta powinna obfitować w produkty zawierające wapń, który dla dziecka ma duże znaczenie, gdyż wpływa na prawidłowy rozwój zębów i kości. Jadłospis dziecka warto więc wzbogacić o produkty mleczne, takie jak jogurt naturalny, kefir, jak i samo mleko. Jeżeli jednak dziecko jest alergikiem, równie dużą dawkę wapnia można dostarczyć dziecku dodając do posiłków sezam, amarantus lub nasiona chia. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *