Najważniejsze kwasy w okresie ciąży
Ciąża to wyjątkowy czas dla przyszłej mamy. Okres, w którym kobieta powinna szczególnie dbać nie tylko o swoje samopoczucie, ale przede wszystkim zdrowie. Stosowanie odpowiednich kosmetyków, bogata w witaminy i minerały dieta, suplementacja, a także regularne badania to podstawa. Sprawdź, jakie kwasy w ciąży są niezbędne, a których lepiej unikać.
Codzienna pielęgnacja – jakich kwasów w ciąży unikać?
Ciąża to nie czas na eksperymenty. Wszelkie zmiany dotyczące codziennej pielęgnacji skóry i ciała powinny być dokładnie przemyślane, a najlepiej skonsultowane ze specjalistą. Kosmetyki muszą być naturalne – nie daj się jednak zwieść nazewnictwo i zawsze zerkaj na skład. Warto stawiać na sprawdzone źródła.
Chociaż niektóre substancje są uznawane za bezpieczne, to w okresie ciąży ich stosowanie okazuje się niewskazane. Mowa przede wszystkim o retinolu (pochodna witaminy A), parabenach, triclosanie czy ftalanach[1]. Ich dokładny wpływ na kobiety w ciąży nie jest znany, ponieważ przeprowadzanie testów w takiej sytuacji nie jest możliwe. Mogą jednak negatywnie oddziaływać na gospodarkę hormonalną, rozwój dziecka oraz stan skóry przyszłej mamy.
Jakie kwasy w ciąży są niewskazane:
- kwas salicylowy,
- kwas migdałowy,
- kwas azelainowy,
- kwas glikolowy,
- kwasy AHA i BHA[2].
A jakie kwasy w ciąży można swobodnie wykorzystywać w codziennej pielęgnacji? Dozwolony jest z pewnością kwas hialuronowy, który naturalnie nawilża skórę.
Dieta i suplementacja – czego potrzebuje kobieta w ciąży?
Ciało kobiety bardzo zmienia się w ciąży i chodzi nie tylko o wyraźny brzuszek. Maluch potrzebuje, aby mama była silna i zdrowa – w ten sposób ma szansę na prawidłowy rozwój. Dlatego dieta oraz zdrowy styl życia to podstawa. Niestety, nawet dobrze zbilansowane posiłki nie zawsze dostarczają tego, co potrzeba. Jakie kwasy w ciąży należy suplementować? Przede wszystkim foliowy i DHA – zaraz dowiesz się dlaczego.
Dowiedz się więcej o suplementacji w trakcie ciąży: https://mamadha.pl/suplementy-dla-ciezarnej-dha-kwas-foliowy-jod-czy-cos-jeszcze
- Kwas foliowy
Kwas foliowy należy do grupy witamin typu B. Organizm nie produkuje go samodzielnie, więc trzeba go uwzględnić w codziennej diecie[3]. Jego źródłem są przede wszystkim ciemnozielone i pomarańczowe warzywa (np. marchew, kapusta, sałata, szparagi czy brukselka), a także banany oraz pomarańcze. Jest także w wątróbce, ale zbyt częste spożywanie jej w ciąży nie jest wskazane[4].Kwasu foliowego nie da się przedawkować, ponieważ jego nadmiar znika z organizmu w momencie oddawania moczu. W okresie ciąży dzienna dawka to co najmniej 0,4 mg. Należy kontynuować suplementację do końca I trymestru, czyli ok. 12 tygodnia[5]. W przypadku padaczki oraz stale przyjmowanych leków warto skonsultować się ze specjalistą.
- Kwas DHA
Kwas DHA jest częścią grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Największą dawkę zapewniają tłuste ryby, (ok. 790 mg na 100 g), a także chude (ok. 210 mg na 100 g). Znikomą ilość mają również jajka (ok. 40 mg na 100g). Wpływa na prawidłowy rozwój mózgu dziecka oraz narządu wzroku[6]. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca, aby każda kobieta w ciąży suplementowała przynajmniej 200 mg kwasu DHA dziennie.[7]
[1] https://www.doz.pl/czytelnia/a14129-Preparaty_pielegnacyjne_bezpieczne_dla_kobiet_w_ciazy
[2] https://www.eloderm.pl/porady-i-wskazowki/pielegnacja-niemowlat/jakie-kosmetyki-sa-niebezpieczne-w-ciazy
[3] https://www.pbkm.pl/pregnancy-zone-2/jak-dbac-o-siebie-w-ciazy/kwas-foliowy-w-ciazy-dlaczego-i-jak-go-przyjmowac
[4] https://imid.med.pl/pl/dla-pacjenta/porod-w-instytucie/ciaza-kwas-foliowy
[5] https://www.pbkm.pl/pregnancy-zone-2/jak-dbac-o-siebie-w-ciazy/kwas-foliowy-w-ciazy-dlaczego-i-jak-go-przyjmowac
[6] https://ncez.pzh.gov.pl/ciaza-i-macierzynstwo/znaczenie-kwasu-dokozaheksaenowego-dha-w-okresie-ciazy-i-laktacji/
[7] https://www.ptfarm.pl/PF/przeglad-numerow/-/28923
artykuł sponsorowany