Jak przechowywać odciągnięty pokarm?Wskazówki dla mam

Jak przechowywać odciągnięty pokarm Wskazówki dla mam

Jak przechowywać odciągnięty pokarm Wskazówki dla mam

Odciąganie pokarmu laktatorem jest teraz bardzo popularne. To sposób na przechowanie nadmiaru mleka oraz na karmienie dziecka wtedy, gdy nie można zrobić tego piersią. Jak przechowywać odciągnięty pokarm, aby zachować jego właściwości?

Najlepsze dla dziecka – mleko mamy

Lekarze zgodnie wskazują, że najlepszym pokarmem dla noworodka jest mleko mamy. Chociaż obecnie w sprzedaży znaleźć można wiele mieszanek mleka modyfikowanego, to jednak nic nie jest w stanie zastąpić naturalnego pokarmu.

Mama jednak nie zawsze ma możliwość nakarmienia dziecka piersią. Wówczas można odciągnąć pokarm i przechować go na później. Czasem zdarza się też, że kobieta zmaga się z nadmiarem mleka. Wtedy także można wykorzystać je w innym terminie. Jak jednak powinno wyglądać prawidłowe przechowywanie pokarmu?

Prawidłowe przechowywanie odciągniętego pokarmu

Pokarm z piersi odciąga się laktatorem. Urządzenie to najczęściej jest podłączone do butelek, dlatego też mleko jest od razu umieszczane w pojemniku, z którego może być użyte.

Gdy mleka jest więcej, w takim przypadku najlepiej zastosować dodatkowe woreczki do przechowywania pokarmu, na przykład te dostępne w ofercie firmy Lansinoh. Są to woreczki wykonane z bezpiecznego tworzywa sztucznego, które nie zmienia smaku i zapachu mleka. Mogą być one również mrożone w zamrażarce. Woreczki należy stosować jednorazowo – po użyciu należy je wyrzucić do kosza.

Można zastosować także innego rodzaju pojemniki, które przeznaczone są do przechowywania mleka. Tego rodzaju akcesoria są dostępne  ofercie firm sprzedających produkty dla mam i dzieci, na przykład Lansinoh. Takie pojemniki są wielorazowe, ale wymagają każdorazowego wymycia i wyparzenia przed użyciem.

Uwaga! Do przechowywania mleka nie powinno się stosować zwykłych słoików zakręcanych nakrętkami. Metal w nakrętkach może doprowadzić do skażenia mleka.

Czas przechowywania odciągniętego mleka

To, jak długo mleko nadaje się do wykorzystania, zależy od warunków, w jakich jest przechowywane:

  • W temperaturze pokojowej – do 8 godzin.
  • W lodówce – do 2-5 dni.
  • W zamrażarce w temperaturze -10 stopni Celsjusza – do 2 tygodni.
  • W zamrażarce w temperaturze od -18 do -20 stopni Celsjusza – do 6 miesięcy.

Warto zatem pamiętać o zasadach prawidłowego przechowywania mleka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.