Berberyna HCL dla cukrzyków
Berberyna jest związkiem pochodzenia roślinnego, który jak się uważa, ma szeroki zakres skutków zdrowotnych. Kilka badań potwierdziło, że berberyna jest najbardziej obiecująca w diabetologii ze względu na jej właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Mówi się, że berberyna jest tak samo skuteczna jak metformina w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Jakie właściwości ma berberyna?
Berberys, głównie pozyskujący berberynę, to wysoki krzew o szarej korze, kanciastych gałęziach, owalnych liściach i żółtych kwiatach. Owocem tego krzewu jest wydłużona jagoda w kolorze czerwonym. Do celów kosmetycznych i terapeutycznych wykorzystuje się wszystkie jego części tj. korzenie, korę, liście i owoce. Dzieje się tak, ponieważ każdy z nich zawiera w sobie składniki odżywcze, m.in. witaminę C, kwasy takie jak jabłkowy i cytrynowy, cukry, flawonoidy, sole mineralne, garbniki, pektyny i alkaloidy.
Berberyna HCL – działanie
Berberyna HCL, będąca naturalnym alkaloidem, ma wielokierunkowe działanie, które sprawia, że jest idealnym uzupełnieniem diety w wielu schorzeniach lub problemach zdrowotnych. Berberynę stosuje się głównie w leczeniu cukrzycy i insulinooporności. Wynika to ze zdolności związku do obniżania poziomu cukru we krwi, jak również poprawy wrażliwości na insulinę. Berberyna działa tak dobrze, że jest na równi z metforminą pierwszego rzutu. Co równie ważne, ma pozytywny wpływ na wątrobę w przypadku jej niewydolności. Berberyna pomaga w utracie wagi i wykazuje znaczące efekty odchudzania. Wzmacnia działanie adiponektyny, hormonu wydzielanego przez tkankę tłuszczową. Z drugiej strony jej zadaniem jest wzmożenie utleniania kwasów tłuszczowych podczas metabolizmu. W ten sposób berberyna wspomaga odchudzanie, co wpływa pozytywnie na przemianę materii, metabolizm tlenu i regulację apetytu.
Wpływ berberyny na układ pokarmowy
Wpływ na układ pokarmowy to utrata wagi, ale także poprawa kondycji jelit. Berberyna oddziałuje nie tylko na same narządy, ale także na warstwę nabłonkową i połączenia ścisłe, które działają jak bariera przed przenikaniem patogenów i toksyn do krwiobiegu. Chroni przed alergiami pokarmowymi, a nawet chorobami autoimmunologicznymi. Może również pomóc w zespole jelita drażliwego, ponieważ zmniejsza liczbę bakterii beztlenowych w jelitach. Oprócz wspierania właściwości zwalczających cukrzycę berberyna jest bardzo oczekiwanym lekiem przeciwnowotworowym. Przeprowadzone dotychczas badania wykazały korzystne działanie, na przykład nie tylko hamuje nowotwory w tkance kostnej, ale także hamuje i wspomaga stany zapalne organizmu, które często występują w tego typu nowotworach. Hamowanie lub nawet zatrzymywanie postępu choroby działa również w przypadku raka wątroby, który jest trudny do wyleczenia nawet za pomocą chemioterapii.
Jak stosować berberynę?
Dawka berberyny zależy od kilku czynników. Po pierwsze, forma, w jakiej została podjęta. Chlorowodorek berberyny, który zawiera alkaloid w czystej postaci, ma zwykle ustaloną dawkę, której nie należy przekraczać. W przypadku ekstraktów roślinnych najczęściej występuje pod postacią suszu do przygotowania naparów. Należy go przyjmować 2-3 razy dziennie, najlepiej po posiłkach. Ważne jest jednak, aby pojedynczy napar nie był duży, ponieważ nie należy pić więcej niż 250 ml wody dziennie. Dawkę 300-400 mg na dobę uważa się za profilaktyczną, tzn. powinna wspierać stosowanie glukozy. Większe dawki, do 1000 mg, obniżają poziom cholesterolu, a 1500 mg ma silne działanie obniżające poziom cukru we krwi.
Jakie są przeciwskazania stosowania berberyny HCL?
Berberyna jest czymś, czego noworodki (tj. kobiety karmiące piersią) nie powinny przyjmować, ponieważ przenika do pokarmu i może zaostrzyć np. żółtaczkę noworodkową. Związek ten może również reagować z innymi składnikami leku, dlatego przed suplementacją należy upewnić się, że nie ma to wpływu na przyjmowany lek. Ponadto, kobiety w ciąży nie powinny przyjmować berberyny, ponieważ może ona nawet powodować niedotlenienie płodu i zaburzenia rozwojowe. U małych dzieci może wywołać chorobę.